Welke kite bij welke wind en waar let je op bij de aanschaf

In dit artikel Welke kite bij welke wind: Tips voor het aanschaffen van kite gear Gewicht & Kite-maat (advies) Windsterkte (knopen, km/u en m/s: uitleg) Welke kite bij welke wind: Tips voor het kiezen van kite gear bij windsterkte Welke kite bij welke wind: Het aanschaffen van kite-gear. Heb je een kitesurfcursus op kitesurf vakantie […]

In dit artikel

 • Welke kite bij welke wind: Tips voor het aanschaffen van kite gear
 • Gewicht & Kite-maat (advies)
 • Windsterkte (knopen, km/u en m/s: uitleg)
 • Welke kite bij welke wind: Tips voor het kiezen van kite gear bij windsterkte

Welke kite bij welke wind:
Het aanschaffen van kite-gear.

Heb je een kitesurfcursus op kitesurf vakantie of in Nederland, afgerond en wil je verder met kitesurfen? Dan is de kans groot dat je op zoek gaat naar een eigen kite of kites!
Niet alle kites op de markt zijn even geschikt, lees daarom dit rijtje tips even door voordat je met de stoke van de afgelopen kite vakantie “zomaar” over gaat tot het aanschaffen van eigen kitesurf materiaal 😉

 1. Koop een kite die geschikt is voor zo’n 15 knopen 

  Wanneer je zelfstandig (verder) gaat oefenen, is het handig om dat niet direct in stormachtige omstandig. Rond de 18 knopen (5 bft) zijn de kites al krachtiger, daarom kies je vanaf deze windsterkte vaak al voor een kleinere kite maat. Let op: deze reageert dus ook sneller.
  Meer wind vraagt om skills en ervaring als je zelfstandig gaat kitesurfen.
  Welke kite je dus pakt bij welke wind, hangt niet alleen af van de windsterkte maar ook van de ervaring en de skills.

 2. Maak de keuze: nieuw of 2e hands?

  We kunnen uiteraard niet in je portemonnee kijken, maar wanneer je budget klein is kies dan evengoed niet voor te oud/ ‘te goedkoop’ materiaal! Wellicht kom je zo dus in het begin uit, op het hebben van één kite. Dat geeft niet, maar blijf wel kieskeurig wat sessies betreft:  niet elke kite past bij elke wind (sterkte).
  Vaak is een nieuwe kite uit de winkel twee keer zo duur is als een 2e hands kite -mits nog relatief nieuw en in goede staat. Wanneer een kite slechts een seizoen gebruikt is, vraagt de verkoper vaak een hogere prijs welke veelal terecht.
 3. Het kiezen van de kite maat

  Gewicht is hierin je leidend: Ben je tussen de 55 en 70 kg, denk dan bijvoorbeeld aan een 8m kite. Weeg je zwaarder dan 95kg denk dan eerder aan een 12m kite.  Voor kinderen onder de 54kg is een 7m vaak een goede maat.
  Naast jouw gewicht, is het type kite ook belangrijk. Niet alle kites vliegen evengoed in weinig wind (de “lowend” is niet zo sterk) terwijl andere kites juist teveel gaan trekken in hardere wind (de “high end” is minder goed).
  Tot slot is je board-maat ook belangrijk om mee te nemen in de keuze van de kite maat die je aanschaft. Een iets langer en vooral breder board heeft betere eigenschappen om sneller upwind te kunnen varen of “hoogte te kunnen lopen”.Laat je adviseren over bovengenoemde zaken of plaats een comment onder deze blog, zodat we je kunnen informeren en antwoord kunnen geven op je vragen!—
 4. Welke kite bij welke wind: Knopen (en km/u en m/s)

  Bekijk ons blog over de windsterkte en het “lezen” hiervan op windvoorspellingswebsites om erachter te komen welke windsterkte er op dit moment is of gaat komen.
  &Daar onder lees je meer, over gewicht + kite-maat.

  Knopen naar km

   

   

  Gewicht 55 KG
  Eerste kite die je aanschaft : 7/8M kite
  Tweede kite die je aanschaft (set) : 7 & 9M kite

  Gewicht 70 KG
  Eerste kite die je aanschaft: 8/9M kite
  Tweede kite die je aanschaft (set) : 8 & 11M kite

  Gewicht 90 KG
  Eerste kite die je aanschaft: 10/11M kite
  Tweede kite die je aanschaft (set) : 10 & 12M kite

  Let op: Natuurlijk zijn deze getallen, geen feiten.
  Wel kan het je helpen om te weten welke kite je bij welke wind kunt pakken.

   

  Ben je op zoek naar een nieuwe kite?
  Je kunt PLKB kites bij ons testen op aanvraag, op events of wanneer je mee gaat met ons op groepsreis.

   

 5. Welke kite past bij mij en bij de wind die ik wil pakken?Veiligheid, controle, windrange (die “lowend” en “highend” waar we hierboven over schreven) en herstart (gemak) zijn een aantal van de karaktertrekken van de diverse typen kites.Voor een beginner raden wij aan om een kite te zoeken, waarmee je in verschillende omstandigheden kunt varen (een ‘groot wind bereik’, dus zowel high- als lowend), die je gemakkelijk kan depoweren en die je daarnaast gemakkelijk uit het water krijgt nadat deze is gecrasht.
  Tegenwoordig voldoen de meeste “freeride” kites aan deze eigenschappen.

Tot slot wil het niet zeggen, dat wanneer je een kite koopt die ook geschikt is voor freestyle je er niet (beter) mee kan leren varen. Wanneer je pas begint, is het voor een deel ook wennen en meters maken. Wanneer je dit doet met een kite die ook geschikt is voor freestyle hoeft dat geen probleem te zijn.

Laat je adviseren en zorg dat je ten alle tijden veilig materiaal koopt om het meeste plezier te halen uit je kitesurf sessie in diverse wind omstandigheden!

 

Tips voor het kiezen van kite maat bij windsterkte

Welke kite je kiest, hangt af van je gewicht, je board grootte je ervaring en skills.
Daarnaast hangt het ook af van de omstandigheden: wanneer er stroming ‘mee’ is of wanner er golven zijn waar je doorheen moet komen, heb je vaak een grotere kite-maat nodig.

De windrange voor een sessie van een 70KG persoon met een PLKB escape v7 kite en een gemiddeld board, ziet er zo uit:
Welke kite bij welke wind PLKB

Dit kun je als leid draad gebruiken wanneer je een freeride/ freestyle kite vaart met vergelijkbare karaktereigenschappen. Bekijk de eigenschappen van de Escape V7 hier.

Neem contact op met de kitetravel expert

More information or a free quotation in just a few clicks!

 • (please fill out your phone number or e-mail adress)
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waar gaat jouw volgende kitesurfvakantie naartoe? Ontdek kitesurfbestemmingen over de hele wereld!

Zoek